På innsiden av psykiatrisk

Jeg tenkte å gi dere ett innblikk i hverdagen på en psykiatrisk avdeling og hjelpe til med å få folk til å minske fordommene/få mer kunnskap om hva som foregår bak psykiatriens vegger.

Det er så klart forskjell på hvilken avdeling du er på, men for det meste er det «normale» mennesker som bare sliter litt ekstra og trenger hjelp til å komme seg opp igjen.

Du har kanskje hørt skrekkhistorier om både det ene og det andre som kan forekomme på en psykiatrisk avdeling, med politi, beltelegging, farlige medpasienter og roping og hyling.

Jeg skal innrømme at jeg har sett litt av hvert selv i mine mange år som syk, men dette er ikke det man opplever daglig.

Se her, slik ser rommet mitt ut nå. Det er rett hjemmekoselig og det er viktig for meg nå som jeg allerede har vært innlagt i fem måneder og ikke ser noen utskrivelsesdato i nærmeste framtid.

Virker det like skummelt nå?

Kanskje jeg skal fortelle dere litt mer om hvordan hverdagen min her inne ser ut.

På ukedagene blir jeg vekt rundt halv ni om morgenen om jeg ikke er våken allerede og blir ønsket God morgen. Disse ordene følger meg videre til spisesalen der flere personal gjerne sitter. Jeg steller meg raskt og gjør meg klar til dagens første måltid, som er havregrøt som kostlista sier.

Når klokka bikker ni går personalet i noe som heter cardex(?), der legene og personalet drøfter litt sammen og de bestemmer hvem som skal ha samtale den dagen.

Fem over halv ti er det morgenmøte, der alle pasienter møter opp i stua og vi får vite hvem som er på jobb/kommer på kveldsvakt/nattevakt og hvem man har som kontaktperson den dagen.

Så er det å slappe av, som regel med strikketøyet i hendene for min del før man eventuelt har samtale med Behandleren sin.

Det går mye i å slappe av her, selv om det også er aktiviteter på dagvaktene for de som har det på planen.

På tirsdager er det En Sunnere Hverdag/turdag, på onsdager er det en lengre tur der man gjerne kjører ett stykke før man tar beina fatt og ofte tenner de opp bål.

På torsdager er det noe som er kallt Friskgruppe, det vil si annenhver gang med matlaging og utflukter og på fredager er det aktivitetsrom med quiz på formiddagen.

Akkurat nå er jeg bare med på tirsdagsturene og på aktivitetsrommet på fredagen, i tillegg til aktivitetene jeg har med familie/støttekontakt/Huset mitt.

Sa jeg at det strikkes myyye?

Haha, både enkelte pasienter og ansatte er strikkefrelst, noe som er veldig koselig å sitte i lag og småprate mens pinnene får danse.

I helgene er det mange av pasientene som drar på helgeperm, mens andre blir igjen på avdelingen, sånne som meg.

Det blir ofte tilbud om en biltur eller to i løpet av helga og de som vil være med kjører avgårde i en minibuss som hører til dpset.

Vi har lunsj, middag og kvelds også i spisesalen pluss at jeg akkurat nå har to bananer til mellommåltid som jeg gjerne spiser i stua.

Nå er jo dette ett såkalt dps, altså distrikts psykiatrisk senter, så reglene/behandlingen foregår forskjellig fra sykehuset, men på den åpne avdelingen jeg var på i to måneder før jeg kom hit var det omtrent det samme det gikk i.

Jeg har jo som sagt vært syk veldig lenge, og min første innleggelse kom allerede da jeg var tretten, og siden har jeg vært innlagt når jeg trengte det. Min lengste periode uten innleggelser varte i ett år, og det har skjedd to ganger. Hurra for det.

Man vil jo ikke være innlagt og pasient, men når ting er som de er så er det veldig godt å ha slike plasser som hjelper deg og støtter deg i kampen mot å få det bedre igjen.

Heldigvis jobber det mange flotte mennesker i psykiatrien, og det har stor betydning at man blir sett som menneske og ikke bare diagnoser.

Er det noe du lurer på så rop ut så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan ❤

#psykiatri #psykiatriblogg #psykiskhelse #mentalhelse #åpenhet #tabuer #bryte #fordommer #forståelse #dps #innlagt #innleggelse #takknemlighet #sykehus #pasient #sykepleiere #leger #psykolog #psykiater

Reklame

2 kommentarer om “På innsiden av psykiatrisk

  1. Går rettens vei og vil søke om million beløp i erstartning fordi psykiatrien stjal mange år av livet mitt,frihetsberøvelse, feildiagnoser og feilmedisinering…samt voldekt og groteske uverdig behandling. .vic2orias.blogg.no

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s